Νίκος Πουλαντζάς

Νίκος Πουλαντζάς

Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2017

Η ΑΤΙΜΗ Η ΓΛΩΣΣΑ

Η άτιμη η γλώσσα.

Λέει το λεξικό:
"Μέρισμα (Dividend)
Μέρισμα είναι το μερίδιο ανά μετοχή των καθαρών κερδών μιας εταιρείας που διανέμεται στους μετόχους της.
Τα μερίσματα συνήθως δίνονται σε μετρητά αλλά μπορούν να δοθούν και με την μορφή μετοχών ή άλλων περιουσιακών στοιχείων. Τα μερίσματα παρέχουν ένα κίνητρο στους επενδυτές να κατέχουν μετοχές από μεγάλες εταιρίες ακόμα και αν δεν αναμένεται μεγάλη ανάπτυξη από αυτές.
Το μέρισμα συνήθως αναφέρεται με όρους χρηματικής αξίας, δηλαδή πόσα ευρώ θα αποδώσει κάθε μετοχή, αλλά μπορεί να αναφέρεται επίσης ως ποσοστό επί της αγοραίας αξίας της μετοχής, όρος γνωστός και ως μερισματική απόδοση.
Οι εταιρίες δεν είναι υποχρεωμένες να αποδώσουν μέρισμα."

Μέρισμα, λοιπόν. Μέρισμα από τα καθαρά κέρδη της εταιρείας (=κράτους). Που δίνεται άμα θέλει. Σα ρεγάλο, χαρτζιλίκι, ελεημοσύνη. Γιατί το κράτος δεν έχει μετόχους που μπορεί να πουλήσουν τις μετοχές. αν το μέρισμα δεν είναι ικανοποιητικό.
Μέρισμα που δίινεται σε μετόχους = κατόχους κεφαλαίου.
Εκεί, στη σκοτεινή Γερμανία στην κρίση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και με τον επερχόμενο ναζισμό, εμφανίστηκε ο Ordoliberalismus. Ελεύθερη αγορά και ισχυρό κράτος. Με αριστοκρατική καταγωγή και συγγένειες με τον Schmitt. Μεταξύ των άλλων ήταν κατά της προλεταριοποίησης. Όχι επί της ουσίας, επί της ιδεολογίας. Να κάνουμε τους προλετάριους επιχειρηματίες, έλεγαν.
Το έκανε ο Becker με τη θεωρία του ανθρώπινου κεφαλαίου του.
Το κάνει και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Μέρισμα. Άτιμη γλώσσα, πόσα αποκαλύπτεις όσο προσπαθείς να τα σκεπάσεις.
Γλώσσα μαρτυριάρα ....

Δεν υπάρχουν σχόλια: